Prognoser: Vinteren kan ramme Danmark inden for få uger

Prognoserne har efterhånden i et godt stykke tid truet med, at vintervejret muligvis skulle komme i den første uge af november, og det ser ud til at holde vande.

Måske skal vi allerede nu til at finde hue, handsker og måske kælken frem. Koldere vejr med sne kan være lige om hjørnet. Og ikke nok med det, så kan det samtidig også været et forvarsel på, at vi går en kold vinter i møde.

´Polar vortex’ opfører sig anderledes

Det er den såkaldte ’polare vortex’, der er anderledes, end den normalt er på denne tid af året.

Polare vortex er en stor hvirvel i atmosfæren over den nordlige halvkugle, som her i efteråret og den tidlig vinter begynder at rotere i takt med, at temperaturen omkring Arktis begynder at falde.

Denne kraftige rotation, som foregår i over 10 kilometers højde, holder den iskolde arktiske luft mod nord og skaber en kraftig jetstrøm til grænsen til den lunere luft mod syd.Og normalt fører det til både mildt og regnfuldt efterår og vintervejr herhjemme. Sådan har det bare ikke været i år.

screenshot_13
Polar vortex stærk=Mild og fugtig luft fra vest – Foto: TV2 Vejret

Polare vortex er svagere end nogensinde set før, og det har blandt andet ført til, at man har haft det meget varmere end ellers i de arktiske egne – og her i Danmark har vi helt usædvanligt haft østenvind stort set hele oktober måned.

Forskeren: Vinterkulde rammer os inden længe

Den polare vortex vil ifølge Dr. Judah Cohen helt usædvanligt fortsætte med at være svag i de kommende uger. Og det giver mulighed for, at den kolde luft ikke bliver opbygget over de arktiske egne og forblive dér – men derimod i perioder strømmer langt ned over Europa.

screenshot_14
Svag polar vortex=Kold luft fra østlige retninger – Foto: TV2 Vejret

En første mulighed for det ses allerede inden for de kommende uger, hvor der i starten af november ventes at opbygges et højtryk ved Grønland, mens temperaturerne falder yderligere i Sibirien og det som Dr. Judah Cohen betegner som Eurasien, hvor snedækket ventes at brede sig mod vest.

Sneudbredelsen i Sibirien og Skandinavien ventes i de første uger af november at brede sig mod øst og syd – og i løbet af november at kunne nå store dele af Europa.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s